torstai 20. joulukuuta 2012

Miksi kohtaamme väkivaltaa? vol. 1

Alkoholi ja huumeet... end of story.

Vai meneekö se sittenkään niin?

Nykyään väkivaltaa esiintyy kaikissa ammateissa. Väkivalta sanana kuulostaa aika kovalta, mutta mitä sitä kaunistelemaan. On kyse sitten kiusaamisesta, tönimisestä, nimittelystä tms, niin väkivaltaa se on. Erivahvuisena kenties?

Jokainen on elämänsä aikana varmasti kohdannut jonkinlaista väkivaltaa, henkistä tai fyysistä. Se miten annamme sen vaikuttaa omaan elämäämme, riippuu meistä itsestämme ja tietysti toisesta osapuolesta.

Siirrytään sairaalamaailmaan. Miksi hoitohenkilöstö kohtaa väkivaltaa? Syitä voisi luetella lukemattomasti. Vaikka alkoholin ja huumeiden käyttö on lisääntynyt, niin näiden aineiden käyttö ei tee ihmistä väkivaltaiseksi. Se vaan lisää väkivaltaisuuden riskiä.
Monet sairaudet voivat jopa muuttaa ihmisen käyttäytymistä. Väkivallan riski kasvaa. Dementia, alzheimer, kipu ja monet muut vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen.

Mitä jos taustalla ei ole (ainakaan diagnosoitu) mitään ylläolevaa tai muuta tekijää, mikä voisi luoda väkivaltaa?
Onko ihmisillä jo valmiiksi käsitys "huonosta hoidosta", josta saa lukea iltapäivälehtien etusivuilta? "Tällä alueella tehdään eniten hoitovirheitä". Luoko tämä liikaa epäluottamusta julkiseen terveydenhuoltoon ja vaikuttaa siten ihmisten suhtautumiseen heitä hoitaviin tahoihin? Vaikutetaanko asenteiseen liikaa? Paljon kysymyksiä.

Lopuksi ikävä tapahtuma Kainuun keskussairaalasta











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti