sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Uusi vuosi, uusia kujeita?

Vuosi alkoikin mielenkiintoisissa merkeissä.

Käsittelen tällä kertaa otsikkoni alla TÄTÄ.

Väkivaltatilanteet ovat koko ajan nousussa. Miksi? Muutamia syitä olen aiemmin maininnut, mutta ylläolevasta jutusta tulee vielä yksi tärkeä asia ilmi: "Päivystystoiminta on keskitetty niin harvoihin paikkoihin, että kävijämäärät ovat aika suuret". Mitä enemmän potilaita, sitä enemmän väkivaltatilanteita. Meneekö se niin?
Joltain osin voi mennä. Potilasmäärät lisääntyvät koko ajan päivystyksissä keskittämisen takia. Potilaat eivät välttämättä saa tarvitsemaansa huomiota tarpeeksi pian. Tämä turhauttaa sekä potilaita, että omaisia.

Vartijoiden tuomaa turvallisuutta on vaikea mitata. Väkivaltatilanteita nimittäin tilastoidaan äärimmäisen vähän. Jokaisesta haukkumisesta, uhkailusta, tönimisestä, lyömisestä yms. olisi tehtävä jonkinlainen ilmoitus. Näitä asioita painetaan liikaa "villaisella". Ajatellaan taas, että se kuuluu sairaanhoitajan työhön.
Jutun mukaan väkivaltatilanteet ovat roimasti lisääntyneet vuodesta 2009. Tämä kertoo ehkä siitä, että väkivaltatilanteisiin on alettu ottamaan kantaa ja niitä on ruvettu tilastoimaan paremmin. On luotu työkaluja. Toivottavasti jatkossa saadaan yhä useampi tilanne tilastoitua ja KÄSITELTYÄ.

Palataan vartijoihin. Heidän tuomansa henkinen tuki, läsnäolo on varmasti ollut ennaltaehkäisevä tekijä monissa väkivaltatilanteissa. Vaikkakin hoitohenkilöstön väkivallanhallinta-koulutusta lisätään, niin ei se poista vartijoiden tuomaa lisäpanosta ja turvaa.Yhtenäistämällä väkivallanhallintakoulutusta vartijoiden ja sairaanhoitajian kanssa saataisiin parempia tuloksia varmasti aikaiseksi.

Sairaanhoitajien työ on moniammatillista. Nykyaikana siihen on tullut uusi ammattiala läheiseksi. Hoitotyötä voidaan siis ruveta kehittämään väkivaltatilanteiden varalta moniammatillisesti.





YLE:n uutisten jutun oli kirjoittanut Mikko Haapanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti